Αθήνα
Αδιευκρίνιστη παραμένει, δύο και πλέον χρόνια μετά την τυχαία αποκάλυψή του, η ταυτότητα του «περίεργου» ταφικού συνόλου στην αγορά της Βεργίνας. Ωστόσο, η έρευνα στην δεύτερη ταφή που εντοπίστηκε το 2009 αποκάλυψε ακόμη δύο νεκρούς, ένα χρυσό στεφάνι και σειρά χρυσών κτερισμάτων.

Τα νέα πρόσωπα, ένας ενήλικας κι ένα κοριτσάκι ηλικίας 3-7 ετών, προστίθενται σε αυτά που αποκαλύφθηκαν το 2008 και που αποδόθηκαν αρχικά στον Ηρακλή, νόθο γιο του Μεγάλου
Αλεξάνδρου και της Βαρσίνης, και σε έναν ακόμη άγνωστο.

Τα πολύτιμα αργυρά αγγεία, στα οποία εντοπίστηκαν οι ιδιότυπες ταφές, εμπεριείχαν το ένα (μία ασημένια υδρία) τα ακτέριστα σκελετικά κατάλοιπα από την καύση ενός ενήλικου ατόμου, η κατάσταση των οποίων κατέστησε αδύνατο μέχρι στιγμής τον προσδιορισμό της ηλικίας και του φύλου του, και το δεύτερο έναν αργυρό παναθηναϊκό αμφορέα με επιχρύσωση και χαράγματα (το
μοναδικό μέχρι στιγμής δείγμα αυτού του ιδιαίτερου σχήματος σε μέταλλο) με τα καμένα οστά μικρού παιδιού ηλικίας 3-7 ετών. Ακόμη, από το εσωτερικό του αμφορέα ανασύρθηκαν διακοσμητικοί χρυσοί δίσκοι, αλλά κι ένα χρυσό στεφάνι με φύλλα ελιάς.

«Οι δύο αυτές ταφές δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με την υπόθεση εργασίας για την ταύτιση του πρώτου νεκρού, με το στεφάνι βελανιδιάς, με τον Ηρακλή. Απλώς, προσθέτουν στο πολύτιμο αυτό ταφικό σύνολο δύο νέα πρόσωπα που προφανώς συνδέονται με τον τελευταίο των Τημενιδών, χωρίς να είμαστε σε θέση, λόγω της σιωπής των αρχαίων πηγών, να τα ταυτίσουμε με συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα» δηλώνει η επικεφαλής της πανεπιστημιακής ανασκαφής ευρωβουλευτής, Χρυσούλα Παλιαδέλη.

Η κ. Παλιαδέλη δημοσιοποίησε τα πρώτα στοιχεία των οστεοαρχαιολογικών μελετών και των εργασιών συντήρησης των ευρημάτων, εν όψει της προγραμματισμένης εισήγησης της ίδιας και των συνεργατών της την Παρασκευή, στο πλαίσιο των εργασιών του 24ου συνεδρίου για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231082759