Ανασκαφή στο λόφο του Ισμηνίου
Εναν χώρο με μεγάλη αρχαιολογική σημασία, ο οποίος έχει ανασκαφεί ελάχιστα ως σήμερα, τον λόφο του Ισμηνίου στη Θήβα πρόκειται να ερευνήσει ομάδα ελλήνων και αμερικανών επιστημόνων με έναρξη από φέτος τον Ιούνιο.
Το έργο θα ξεκινήσει με μία σειρά μη - επεμβατικών γεωφυσικών δοκιμών πάνω και δίπλα στο λόφο, που πήρε το όνομα του από τον Ισμήνιο Απόλλωνα, την έκφανση του Ολυμπίου Απόλλωνα, που λατρευόταν στη Θήβα. Επικεφαλής θα είναι οι καθηγητέςΣτέφανι Λάρσον και Κέβιν Ντέιλι του Πανεπιστημίου Μπάκνελ των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Δρ Βασίλης Αραβαντινός προϊστάμενος της Θ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων και διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.
«Η σημασία του Ισμηνίου είναι μεγάλη, γιατί αρχαίες πηγές ..........
Κατά τον επιγραφολόγο κ. Ντέιλι εξάλλου το ενδιαφέρον της ανασκαφής είναι ακόμη μεγαλύτερο από το γεγονός, όπως λέει, ότι «η περιοχή πάνω και γύρω από το αρχαίο αυτό ιερό έχει παραμείνει, σε μεγάλο βαθμό, ανέγγιχτη από τη σύγχρονη ανάπτυξη».
Στην πρώτη φάση της έρευνας η ομάδα θα συνεργαστεί με τον επίκουρο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Μπάκνελ κ. Ρομπ Τζέικομπ, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει διάφορες τεχνικές για να χαρτογραφήσει και να διερευνήσει τα ανθρωπογενή στοιχεία κάτω από την επιφάνεια του εδάφους ενώ η ανασκαφή θα αρχίσει μετά από την ολοκλήρωση της αρχικής χαρτογράφησης και τηλεπισκόπησης.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη θέση είχε ανασκαφεί από τον Α. Κεραμόπουλλο (1910-1917) και τον Ν. Φαράκλα (1967) που έφεραν στο φως μόνο το δυτικό τμήμα του αρχαίου ναού του Απόλλωνα στο λόφο. Η νέα έρευνα που αρχίζει στις 14 Ιουνίου έχει την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.