ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ « ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ»
- ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΛΕΟΝΤΟΣ ΣΟΦΟΥ
- ΟΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΑ
- ΜΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΤΟΝ 11 ΑΙΩΝΑ
- ΘΕΟΦΑΝΩ
- ΘΕΟΔΩΡΑ
- Η ΜΑΚΑΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ
- Η ΖΩΗ ΜΙΑΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑΣ
- Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΕΙΡΗΝΗ
- ΖΩΗ Η ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΗ
- ΑΝΝΑ ΔΑΛΑΣΣΗΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ 11 ΑΙΩΝΑ
- ΜΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΣΤΗ ΤΟΝ 8 ΑΙΩΝΑ
- ΑΘΗΝΑΪΣ

Λεηλασία αρχαιοτήτων στη Λιβύη
της Sara Hashash

Αυτή η λεηλασία περιγράφεται ως η μεγαλύτερη στην ιστορία της αρχαιολογίας.
Μια συλλογή από 7.700 κομμάτια από χρυσό, ασήμι και χαλκό, γνωστή ως Θησαυρός της Βεγγάζης, κλάπηκε μέσω τρυπήματος μιας τσιμεντένιας πλάκας που οδηγεί σε ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο της Εθνικής Εμπορικής Τράπεζας της Βεγγάζης η οποία φύλαγε την συλλογή. Πολλά αντικείμενα που χρονολογούνται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είναι αδύνατο να εκτιμηθεί η αξία της συλλογής. Γνωρίζομε μόνο ότι ένα ελληνικό νόμισμα της Καρχηδόνας πουλήθηκε πρόσφατα με τη τιμή ρεκόρ των 268.000 δολαρίων.
Η περίπτωση της Εθνικής Εμπορικής Τράπεζας της Βεγγάζης
Η κλοπή έγινε λίγο μετά τον εγκληματικό εμπρησμό της τράπεζας το Μάιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν περιστατικό που πρόκυπτε από την εξέγερση κατά του Καντάφι, ενώ στην πραγματικότητα, η επιχείρηση κλοπής ήταν ιδιαίτερα καλά σχεδιασμένη.
Μετά την καταστροφή των μεταλλικών κιβώτιων και εκτίναξη των κλειδαριών των ξύλινων κιβώτιων, οι κλέφτες μετέφεραν προσεκτικά το σύνολο, αφήνοντας κατά μέρος τα κομμάτια μικρότερης αξίας. Πενήντα μικρά μνημεία και χάλκινα ειδώλια, από
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΙΚΗ
«Αναζητούσαμε την Πομπηία των κλασικών χρόνων και τελικά βρήκαμε την Πομπηία της Εποχής του Χαλκού».
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ
ΡΥΠΕΣ - ΕΡΙΝΕΟΣ
Στα Αρχαϊκά και τα Κλασικά χρόνια χρονολογούνται τα ιερά που έχουν έρθει στο φως και το κυριότερο εξ αυτών βρέθηκε στο πλάτωμα της Τραπεζάς Αιγίου, σε μία θέση η οποία κατά τους αρχαιολόγους ταυτίζεται πιθανότατα με τις αρχαίες Ρύπες, που ήταν μία από τις δώδεκα πόλεις της Αχαϊκής Συμπολιτείας.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ
ΟΙ 12 ΟΠΛΙΤΕΣ
Οι 12 Οπλίτες της Αποστολής του Συλλόγου ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ έδωσαν 20 προγραμματισμένες επιδειξεις/παρουσιάσεις ενώπιον του ενθουσιώδους Πολωνικού και Ευρωπαϊκού κοινού. Πάνω απο 90.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών ειχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν απο κοντα την εικόνα του Έλληνα Οπλίτη σήμερα
Επίδειξη Κίνησης Φάλαγγας Οπλιτων μας στο Αρχαιολογικό Φεστιβάλ του Biskupin της Πολωνίας |
ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ
- ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
- Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
- ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
- ΕΙΔΩΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
- Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ
- Ο ΣΤΟΛΟΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΝΙΑΣ
- ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΩΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟ 529 Μ.Χ.
- ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ
- ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ 2350 Π.Χ.
- ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΤΩΝ
- ΓΙΑΤΙ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΣΕ ΤΗΝ ΤΥΡΟ
- Ο ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΣΧΟΛΑΡΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΛΛΗΝ
- Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ
- ΛΕΑΓΡΟΣ ΚΑΛΟΣ
ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΕΙ ΕΣΜΕΝ
1ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΕΛΑΣΓΙΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Το Λογοτεχνικό περιοδικό «Κελαινώ» και ο «Πολιτιστικός Σύλλογος Πελασγίας»,
σε συνεργασία με: Γυμνάσιο - Λύκειο Πελασγίας,
προκηρύσσουν τον 1ο (2011) Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης και Δοκιμίου,
με χρηματικά έπαθλα για τα Α΄ Βραβεία.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Ελληνίδες κι Έλληνες από όλο τον Κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας, γραμματικών γνώσεων κ.λπ., εφόσον γνωρίζουν τη Νεοελληνική Γλώσσα, με δικαίωμα να επιλέξουν μία, μόνο, εκ των δύο κατηγοριών. Επίσης, επιτρέπεται η συμμετοχή μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, με τους ίδιους όρους, των οποίων τα έργα θα κριθούν ξεχωριστά, και θα υπάρξουν ξεχωριστές κατηγορίες Βραβείων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να στείλουν:
Ένα (1) αδημοσίευτο (οπουδήποτε) ποίημά τους, μέχρι 30 (τριάντα) στίχους, στα Ελληνικά, με ψευδώνυμο (και όχι περισσότερα του ενός ποιήματα με διαφορετικά ψευδώνυμα), το οποίο θα αναγράφεται πάνω δεξιά (πριν τον τίτλο), με θέμα: «Αχιλλέας, Ομηρικός ήρωας», ή
ένα (1) αδημοσίευτο (οπουδήποτε) Δοκίμιό τους, μέχρι 3 (τρεις) σελίδες, στα Ελληνικά, μεγέθους Α4 (περιθωρίου 2 εκατοστών, περιμετρικώς), με ψευδώνυμο (και όχι περισσότερα από ένα Δοκίμια με διαφορετικά ψευδώνυμα), το οποίο θα αναγράφεται πάνω δεξιά (πριν τον τίτλο), σε όλες της σελίδες, με θέμα: «Φθία, πατρίδα του Αχιλλέα».
Τα έργα θα πρέπει να είναι πληκτρολογημένα στη μία πλευρά της σελίδας, σε υπολογιστή ή γραφομηχανή, με μέγεθος γραμματοσειράς 12, απαραιτήτως, σε πέντε (5) πανομοιότυπα, ευανάγνωστα, ορθογραφημένα αντίτυπα, με το ίδιο ψευδώνυμο (που στο Δοκίμιο θα πρέπει να φαίνεται σε όλες τις σελίδες, οι οποίες να είναι συρραμμένες μεταξύ τους πάνω αριστερά).
Ο αποστολέας πρέπει
Η ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΤΣΙΚΑΝΗΣ
![]() |
Η ΘΕΤΙΣ ΕΜΒΑΠΤΊΖΕΙ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΈΑ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΣΤΥΓΟΣ |
Την Πρωταπριλιά του 2010, «σελίδα» της Λαμίας στο Διαδίκτυο, η οποία δε λειτουργεί πλέον, δημοσίευσε, ως Πρωταπριλιάτικο ψέμα, πως βρέθηκε ο τάφος του Αχιλλέα στη Δυτική Φθιώτιδα, είδηση, που ναι, μεν, διαψεύστηκε αργότερα, από τους συντάκτες της, αλλά, εν τω μεταξύ, είχε διαδοθεί σε πολλούς αναγνώστες της σελίδας αυτής, μα, το χειρότερο, αναδημοσιεύτηκε από άλλες σελίδες του Διαδικτύου, που δεν τη διέψευσαν ποτέ, δε.
Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ:
«Σελίδα» Λαμίας στο Διαδίκτυο: επειδή βλέπουμε τις τελευταίες μέρες αυτό το θέμα οι αναγνώστες να το αναδεικνύουν, σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκε την Πρωταπριλιά του 2010 και θεωρήθηκε πολύ πετυχημένη "πρωταπριλιάτικη φάρσα", αφού με το θέμα ασχολήθηκε τοπικός και αθηναϊκός τύπος, επιστήμονες, αρχαιολόγοι, η δε έφορος αρχαιοτήτων που αναφέρουμε, δέχτηκε δεκάδες συγχαρητήρια τηλεφωνήματα.
Τη φάρσα, αποκαλύψαμε το βράδυ της ίδιας μέρας.
Αυτά προς άρση τυχόν παρεξηγήσεων! LamiaNews 17 Απριλίου 2011 4:26 μ.μ.
Το ακόμα πιο άσχημο είναι ότι τα περί ανεύρεσης τάφου Αχιλλέα στη Δυτική Φθιώτιδα τροφοδότησαν κι άλλες εικασίες, δηλαδή ότι η αρχαία Φθία βρισκόταν εκεί και για τον λόγο αυτόν «έθαψαν τον Αχιλλέα στον τόπο του», κάτι που είναι μεγάλη ιστορική ανακρίβεια, καθώς:
Από τα Έπη του Ομήρου και άλλους ποιητές, συγγραφείς και μελετητές της αρχαιότητας, είναι γνωστό πως η αρχαία Φθία βρισκόταν στην Ανατολική Φθιώτιδα, ενώ ο Αχιλλέας δεν τάφηκε στην Ελλάδα.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ 4 ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΚΤΕΙΝΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟ ΩΣ ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ, ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΩΡΑΙΟΥΣ, ΗΤΑΝ: ΤΟ ΠΕΛΑΣΓΙΚΟΝ ΑΡΓΟΣ (Ή ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΟΠΩΣ ΛΕΓΟΤΑΝ Η ΚΩΜΟΠΟΛΗ ΠΕΛΑΣΓΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ), Η ΑΛΟΣ, Η ΑΛΟΠΗ και Η ΤΡΑΧΙΝΑ.
«Ιλιάδα», ραψ. Β΄, στίχοι 681-685:
«Νυν αυ τους όσσοι το Πελασγικόν Άργος1 έναιον, οι τ’ Άλον, οι τ’ Αλόπην, οι τε Τρηχίνα νέμοντο, οι τ’ είχον Φθίην ηδ’ Ελλάδα καλλιγύναικα, Μυρμιδόνες δε καλεύοντο και Έλληνες και Αχαιοί, των αυ πεντήκοντα νεών ην αρχός Αχιλλεύς».
Μετάφραση:
«Κι απ’ τ΄ Άργος το Πελασγικόν όσ’ ήλθαν και απ’ την Άλον και απ’ την Τραχίνα
The Mycenaean Tree and Pillar Cult
The Mycenaean Tree and Pillar Cult, And Its Mediterranean Relations, With Illustrations From Recent Cretan ...
Cyprus Its Ancient Cities
Cyprus Its Ancient Cities, Tombs, And Temples. a Narrative of Researches and Excavations During Ten Years' ...
A Catalogue of the Cyprus Museum
A Catalogue of the Cyprus Museum, With a Chronicle of Excavations Undertaken Since the British Occupation, ...
Χωρίς τον ιστορικό βίο, εμείς είμαστε ένα σωματίδιον
Η.Ν.: Είναι η Ιστορία το «εργαλείο» για να κάνουμε αυτή τη «διαδρομή»; Όχι μόνο από το παρελθόν στο τώρα, αλλά και προς το μέλλον…
Ε.Μ.: Την Ιστορία την υφαίνουμε εμείς οι ίδιοι. Και όχι μόνον την υφαίνουμε είναι βίωμα μας, μέρος του ψυχισμού μας. Χωρίς τον ιστορικό βίο, εμείς είμαστε ένα σωματίδιον. Η Ιστορία είναι το ένδυμα μας, ο χιτώνας που φορούμε. Διότι ενυφαίνεται μέσα εις το άτομο αυτή η έννοια της Ακροπόλεως, των μνημείων της Ακροπόλεως. Ο χρόνος δεν είναι κάτι ανεξάρτητο ημών. Η χρονικότητα ως μορφή εσωτερικής εποπτείας, όπως θα έλεγε ο Καντ, είναι δικό μας πράγμα. Και αναφαίρετο. Θα φύγει μόνο όταν πεθάνουμε.Οι επιπτώσεις της μετατροπής της Ιστορίας σε μάθημα επιλογής
Η.Ν.: Τι επιδιώκεται, λοιπόν, αφαιρώντας ουσιαστικά την Ιστορία (με τη μετατροπή της σε μάθημα επιλογής) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση;
E.M.:Απαξιώνεται γενικά το παρελθόν, το οποίον είναι μια πλούσια Ιστορία. Μοναδική στην παγκόσμια Ιστορία, όσο και αν θέλουμε, εξετάζοντας την εις βάθος, να βρούμε και τρωτά της σημεία.
Αυτή η Ιστορία δεν ήταν μόνο κάτι το θαυμαστό. Είχε και τραγωδία. Το κλασικό είναι μαζί γοητεία και φρίκη. Η Ελληνική Ιστορία είναι δραματική. Δεν είναι μόνο εξάρσεις. Είναι και καταπτώσεις, είναι και αλώσεις…
Συγκλονιστική συνέντευξη του Κου Εμμανουήλ Μικρογιαννάκη
Η υποβάθμιση της ελληνικής Ιστορίας και το βρώμικο παρασκήνιο στο τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)